Porte Coleur

ParkipediaBanner.jpg



Conceived by the artist as a ‘continuous line drawing in space’, Porte Coleur is made of a steel ‘line’ that intersects to form triangles. The ‘walls’ are open structures that allow for a continuous view through to the landmarks of the QEOP. The architectural sculpture plays with the changing levels of the land on which it stands by forming slanting parallelograms rather than rectangles. The ‘roof’ is also an open geometric structure that holds triangles of different coloured glass. These glass panels intersect at the corners, allowing natural light to come in and casting coloured shapes and shadows that will be in constant flux depending on the time of day and year.


Porte Couleur by Lothar Götz forms part of the established art walk The Line – London’s first dedicated art walk that spans a route along the Meridian from The O2 in Greenwich to Stratford.


Lothar Götz wrote, “This is a unique and unusual site on different levels, that will act as a gateway to the gardens for the public. I want this to be playful and interactive and above all welcoming. The special view from above that the residents will enjoy is also an important aspect for me as it will give them ownership of our project and create a talking point for them and their own visitors to their properties. My aim is to make this aerial view like an abstract drawing to look at and enjoy from above. It is important for me that the overall look of the structure has clean and elegant lines, that the material, engineering and fabrication are sympathetic to this and of good quality. The sculpture and landscaping will be a considered and harmonious response to one another.”